söndag 29 november 2009

1 års rapporten // Jonnie

Ett år har gått sen resan började det har väl varit med blod, svett och tårar som väntat.
Nej, faktum är att hela processen med Gastric Bypass har för mig än så länge varit extremt smärtfri. Man läser ofta skräckexempel om komplikationer som uppstått, men jag har åtminstone så här långt varit välsignad nog att klarat mig bra.

Förändringar
Visst har det hänt en del. Den viktigaste för mig skillnaden är blodsockernivån som är bättre nu än den någonsin varit tidigare under mina 10 år som diabetiker. Jag har inte behövt tagit insulin en enda gång sen operationen, och även efter jag gottat mig med godis och läsk har mina värden gått tillbaka till en bra nivå dagen efter.
Vikten är väl nästa positiva steg, men där ligger jag lite för hårt förankrat på en "platå" för att jag ska känna mig riktigt nöjd. Jag har gått ner mycket, och det både syns och känns. Men fortfarande är jag bara halvvägs till målvikt på ca 90 kg.
Visst det har gått ganska precis halva den utsatta tiden, men det senaste havlåret har vikten varit lite för konstant för att det ska kännas riktigt bra. Dock har kroppsliga förändringarna varit stora, vilket åtminstonde måttband och gamla kläder kan avslöja.
Ett annat vanligt problem är ju överskottshud som finns kvar efter vikrtnedgång, men även där känner jag att jag ligger ganska bra till i förhållande till många andra. Den en gång så stora och spända magen är betydligt mindre nu, men istället mycket lösare i hullet vilket inte känns speciellt bra. Det gör att jag har svårare att springa ordentligt nu än vad jag hade när jag var som störst, även om orken och energin är långt mycket bättre.

Maten
Efter en jobbig period av flytkost före och efter operationen, gick det lätt att komma tillbaka till att få äta igen. Jag försökte vara långsam och noggrann för att inte göra min matficka upprörd men den visade sig vara väldigt tolerant trots allt.
Idag kan jag, på både gott och ont, äta ganska mycket saker som jag fruktade jag skulle få avstå resten av livet. Kyckling har varit min stora favorit detta år, och jag äter det gärna och lätt flera gånger i veckan. Köttfärsgrytor funkar också bra, och är lätt att göra storkok med så man har matlådor för flera dagar framöver.

Något som absolut inte funkat är den långsamma takt man ska äta i. Det är inte för mig möjligt att äta 2 dl soppa på 20 minuter eller mer och vem faan har tid och sitta och äta så länge 6 gånger om dagen i vårt sönderstressade samhälle?
Äter jag för fort så känns det som en tegelsten i magen på mig och jag komemr gå illamåendes i ca en timme, men jag känner att jag i normala fall har en ganska bra rytm där jag får i mig min mat utan problem eller illamående.

Mängden mat har inte varit det stora problem man gärna tror innan. 2 dl mat räcker gott och väl för mig, så länge jag får tid och chans att äta så regelbundet som sig bör.

Dumping har inte heller varit ett speciellt stort problem för mig. Jag äter godis, glass, choklad och annat gott utan större problem. Detta är i sig själv ett problem dock då jag fortfarande är sjukligt sockerberoende och skulle behöva få problem med sånt för att kunna sluta med dem.
Gelatin-baserad godis har varit enklare att sluta med då jag blir lätt illamående av sånt. Vitt bröd har också fått gått bort pga av illamående och känslan av att ha ätit rå deg gör att jag, som tidigare lätt åt en limpa om dagen, nu förlitar mig på hårdbröd och tortillabröd (som av någon anledning funkar bra).
Annars är det vanligaste tecknet på att min kropp inte uppskattar något jag äter, att jag får rusa på toaletten. Det tar ganska precis 15 minuter från det att jag ätit något sånt tills dess att jag måste sitta på toaletten eller så kommer det ske en olycka.
Saker som jag upptäckt har den effekten är bl a Bacon, Ägg och Oboy.

Motion
I och med viktnedgång har det blivit enklare att röra sig. Jag har sen April börjat jobba som Väktare åt Securitas, vilket innebär mycket rondering och hjälper mig få betydligt mer motion än mina tidigare jobb, sittandes framför en dator.
Tyvärr så finns det fortfarande väldigt lite tid och ork till att utöva någon sport regelbundet, men när tid finns försöker jag ta långpromenader med Caine, spela lite innebandy eller träna lite MMA. Allt sker på enkel motionsnivå, men jag känner att det passar mig och jag har flera vänner som hjälper till att få igång mig de gånger våra scheman passar samman.


Mått, Vikt och Värden


Längd - 184 cm (Inga förändringar där)

Midja - 105 cm (123 cm)
Mage - 114 cm (133 cm)
Bröstkorg - 112 cm (126 cm)
Rumpa - 114 cm (120 cm)
Överarm - 35 cm (38 cm)
Lår - 58 cm (68 cm)

Vikt (Enligt hemvåg) - 109,2 kg (128,3 kg)

BMI - 32.2 (37.8)
Blodsocker - 6,9 mmol/l (18,5 mmol/l)



Lagt in nya aktuella bilder idag