fredag 16 april 2010

Recept på begäran: Mart-Mannens Mördarstarka Stekta Grönsaker från yttre Helskotta! /Martin

Här kommer receptet på de stekta grönsakerna som jag brukar göra. de håller magen igång, och en portion innehåller färre kalorier än en Nutrilettshake! Tar en kvart att göra... Går att komplettera med räkor, kyckling eller annat skoj.

Ingredienser:

Vitkål 3-4 blad
Broccoli, ett gäng små buketter
1 lök (Röd eller gul)
4-6 klyftor vitlök
ca 5 medelstora, färska champinjoner
1 bit Squash, så mycket man önskar
En hel del färsk spenat, mangold eller ruccola, eller alla tre.
Andra grönsaker man råkar gilla
En ytterst liten skvätt olivolja att steka i
Örtsalt
Svartpeppar
Japansk soja (Inte den oljiga kinesiska)
HabaneroTabasco

Gör så här:

Strimla vitkålen i ca 1 cm breda strimlor, strimla löken. Pressa eller hacka vitlöken. Skiva champinjonerna ganska grovt.
Dela resten av grönsakerna i lagom stora bitar.
I med den lilla skvätten Olivolja i en snorhet panna. Stek sedan lök, vitkål, vitlök och champinjoner en kort stund innan du har i resten av grönsakerna.
Stek en stund, tills grönsakerna "satt" sig lite.
Vräk på en ganska bra skvätt med Japansk soja. Den Japanska är mildare än den kinesiska, och tål att användas ganska mycket av. Men smaka lite, så du ser hur mycket du vill använda. Krydda med örtsalt och svartpeppar. När det smakar bra:
På med HabaneroTabasco. den är skitstark, mycket, mycket starkare än vanlig Tabasco. Men snåla inte. Den här rätten gör sig väldigt bra skitstark!

Låt det puttra, men inte för länge. Grönsakerna ska lite spänstighet kvar.

Servera som det är, med några matskedar minikeso, eventuellt nån köttbit och/eller surkål.
Självklart kan man servera detta med typ ris, men vitkålen, champinjonerna och broccolin gör rätten så pass stadig i sig själv, så man inte behöver en massa extra kolhydrater.

Njut, men njut sakta... Det är starkt!

Bild kommer senare...

/Mart-Man

1 kommentar:

Tess sa...

Tack!!!

Jag ska testa, låter hur gott som helst!