fredag 28 november 2008

Några tips för viktminskning! /Mattias

Kvällspressen skriver rätt ofta om samma sak som oss här på fettobloggen. Inte lika kul och verklighetsbaserat jämt kanske, men temat är detsamma. Hur ska man kunna gå ner i vikt. Vi gör det inte för att få läsare, vi gör det för vår egen skull. Och lite för våra flickvänners som utan att säga det säkert blir glada av att få något nättare partners. Även om vi knappast blir nätta nån av oss, men ändå.

En skillnad till är att vi aldrig skriver om något som inte funkar, vi testar och ser hur det går. Vi försöker heller aldrig ge sken av att det finns genvägar till viktminskning, för det gör det inte. I alla fall inte om man vill behålla den lägra vikten.

Men visst finns det enkla små knep som kan göra det lättare. Att byta vanor som att sluta åka hiss och gå i trappen, ta en annan busshållplats, inte ta bilen till affären och om man gör det, parkera längst bort i stället för att leta en plats nära, och så där kan självklart vara fina småsaker för att höja vardagsmotionen.

Men man ska komma ihåg att det enligt ny forskning (hittar ingen länk) att TVn inte är en så stor bov som man kan tro i stillasittardramat som vi tror ger oss övervikten. I själva verket är det så att om man tittar på rörelsemönstren från 50-talet så skiljer det sig inte så mycket i hemmet som idag. man gjorde inte så jäkla mycket på kvällen då heller. Man läste en bok, lyssnade på radio, virkade en duk eller något annat stillasittande. Kanske trevligare, men inte så värst fettbrännande.

Andra enkla tips kan vara att hoppa över sötadedrycker och enbart dricka vatten. Vatten är gott och oersättligt kalorisnålt.

Ytterligare ett tips som jag fick när jag gick hos en dietist och skulle bli smal även för ett år sen (och jobbigt nog typ 10 kilo sen, åt fel håll) var att man måste logga sitt ätande. Forskning från USA visade på att alla metoder att gå ner i vikt fungerade ungefär lika bra, men det fanns bara en sak som gjorde att man höll vikten. Att skriva ner vad man äter. Att synliggöra sina förhållanden är viktigast. Precis som Martin skrev här för länge sen.

Nu ska jag käka lunch. Vad vet jag inte än. Det är dumt, dumt, dumt eftersom jag också är trött och slö. Men det får gå!

Cee ya!

Mattias

Gå ner i vikt utan att banta 8 enkla steg för att fixa formen.
10 ovanor som du lätt kan bryta … och tipsen på hur du fixar dem!

Ammi bytte bort sockerdryckerna Gick ner 2,5 kilo på 5 veckor!
Logga ditt liv! Dietistens tips: ”Ta en ovana i taget”

Inga kommentarer: